SEO, S- E – O ! Bu sihirli sözcükler Search Engine Optimization yani arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. SEO nedir? Araştırması yaparken karşınıza binlerce bilgi çıktı değil mi(?) kafanız da muhtemelen biraz karıştı. Dert etmeyin, bu yazımızda SEO nedir? Sorusuna daha yumuşak ifadelerle cevap olacağız. Öyleyse başlayalım.
Konuya başlarken, organik kelimesinin de altını çizmekte fayda var. Organik, yapay olmayana verilen isimdir. İnternet ortamındaki organik ise, sahte olmayan anlamına gelir. Web siteniz mi var? Arama motoruna markanızı çağrıştıran kelimeleri giriyorsunuz lakin markanız gözükmüyor mu? Markanızı buldunuz ama o kadar arkada kalmıştı ki isminiz, arama motoruna girer girmez kendinizi göremediniz değil mi? İşte tüm bu dijital ortamda büyük önem arz eden soruların yanıtı SEO’da toplanmaktadır. Web sitenizin görünürlüğünü üst sıralara taşımak, organik sıralamada ilk sayfada yerinizi almakk arama motoru optimizasyonu ile mümkündür. Web sitenizin üst sıralarda görünmesi daha fazla ziyaretçi girmesine sebep olur. Ziyaretçiler içerik – hız – donanım kalitesine göre web sitenizde daha fazla vakit geçirecektir. Aradığını bulanlar ise, web sitenizi tavsiye ederek doğal trafiğin artmasına yardımcı olurlar. SEO doğru stratejiler eşliğinde uygulanırsa pozitif bir döngüye girersiniz.
Dijital çağda yaşıyoruz ve bu tür bilgileri öğrenmenin getirisi güzel oluyor. SEO zor gibi gözükse de aslında GOOGLE bu çalışmayı isterken, dürüstlüğü ön plana koymuş. Eğer siteniz özgün değilse, ziyaretçilerinizi sahte ve çalıntı bilgi sunuyorsanız başarılı olmayı beklemek hata olacaktır. Öncelikle size kimlerin ihtiyacı var bunu belirlemelisiniz. Sitenizi ziyaret edenlerin yaş grubu – cinsiyeti – okudukları konular – ilgilendikleri kategoriler gelişmeniz konusunda siz ışık olacak. Dijital ipuçlarını yakalamanın SEO konusunda çok faydası vardır. ‘’Üst sıralara yükselmek’’ yazmak çok kolay fakat teknik bilginin yanı sıra iyi bir gözlem ve üretici bir beyin ile yaklaşmak lazım. Yoksa, her firma kendi çapında, yenilikçi ve belli bir stratejiyle hareket ediyor. Böyle düşünüldüğünde her marka, ilk sırada yerini almalıydı. Görüldüğü üzere, durum bu kadar basit değil.
Arama Motorlarında Yükselmek İçin Neler Yapılmalıdır?
SEO elbette arama motorlarında yükselmek için başlıca kriterdir. Öyle ama, bu SEO kendiliğinden mi oluyor; tabii ki hayır. Sıralayacağımız maddeler doğrultusunda web sitenizi oluşturur ya da düzenlerseniz üst sıralarda yerinizi alabilirsiniz.
ANAHTAR KELİMEYE DİKKAT
Web sitenin konsepti ne ise ona uygun başlıkta içerikler üretmeli ve doğru anahtar kelime seçimi yapmalısınız. Bunu daha net bir örnekle açıklayalım. İstanbul’da ki satılık ev ilanları aratacağınızı varsayalım. Arama motoruna İstanbul satılık ev yahut istanbul satılık ev ilanları yazarak ihtiyacınızı karşılayacak web sitelerine ulaşabilirsiniz. Tabii anahtar kelime tespiti de böyle ihtimaller üzerine yapılmıyor. İçeriğiniz için en uygun anahtar kelimeleri bulacağınız pek çok program var. Bunlardan en iyisi olan Google Adwords’e muhakkak göz atmalı ve anahtar kelime analiz yeteneğinizi geliştirmelisiniz. Anahtar kelime ile ilgili önemli bir nokta da, kaç adet kullanılması gerektiğidir. Yazının uzunluğuna göre anahtar kelime kullanım oranı değişir fakat ilk 100 kelimede geçireceğiniz anahtar kelimeyi Google asla gözünden kaçırmayacaktır.
DIŞ LİNK
Dış link ile başka bir web sitesine link vermiş olursunuz. Tabii link verdiğiniz sitenin sizin içerik ile alakalı olması çok önemlidir. Yazmış olduğunuz makalenin yalnız olmadığına şahitlik eden Google ise bunu sizin hanenize artı puan olarak yansıtacaktır.
META AÇIKLAMASINA ÖZEN GÖSTER
Meta açıklaması, makalenin içeriği hakkında bilgi veren paragraftır. Uzun tutulmaması ve vurgu yapılması gereken kelimelerin geçirilmesi önemlidir. Herhangi bir konu hakkında arama yaparken başlığa bakıldıktan sonra meta açıklamasına göz gezdirilir. Bunun sebebi başlığın kısa olması ve içerik hakkında bilgiyi tam aktaramamasıdır. Meta açıklamasına gereke özen verildiği takdirde dikkatleri üzerine çekmeyi başaran web sitenizin okuyucu oranı artacaktır.
URL ve ANAHTAR KELİME İLİŞKİSİ
URL’de anahtar kelimenin geçiyor olması zirveye yerleşmenizde büyük önem taşır. Google yazınızı büyük bir ustalıklar tarar. URL’de anahtar kelimenizin geçmesi yazınız hakkında ipucu verir. Google URL’niz ile yazınızın bağlantılı olduğunu düşünerek, buna dikkat etmeyenlerin önüne geçmenize izin verir.
ANAHTAR KELİME NERELERDE KULLANILMALIDIR?
Bu iş anahtar kelime ile oluyormuş deyip tüm metni anahtar kelimeye boğarsanız, yandınız. Emeğinizi çöpe atmış olursunuz. Google anahtar kelimelere, anlam bütünlüğüne, içeriğin başlıkla alakalı olup olmadığına kadar inceler. Yani Google’ı ayakta uyutamazsınız. Anahtar kelimeleri düzenli ve orantılı bir şekilde dağıtmak okuyucuyu da metni de yormayacaktır.
KISA METİNLERE HAYIR!
Araştırma yaparken okuduğunuz kısa metinler mi sizi tatmin eder yoksa uzun olanlar mı? Tabii ki uzun kısa farketmez, aradığınızı bulduğunuz metin sizin için ideal metindir. Fakat Google’ın koyduğu bir kural var, kısa metin istemiyor. Rakibiniz sizden daha az kelime kullanarak aynı konuyu anlatmışsa siz bir adım öne geçiyorsunuz. Tabii yazılan metinlerin asla kopya olmaması gerekiyor. Bilgi sahibi olmadığınız bir konuda metin yazıp paylaşmanız gerekiyorsa da endişe etmeyin, Google’da konu ile ilgili kaynakları taratın ve derleme bir makale elde edin. Bu makalenin uzunluğu minimum 1000 kelime olursa çok daha iyi sonuç alırsınız.
İÇ LİNK
Web sitenizdeki diğer yazılara okuyucuları yönlendirmek için iç link kullanılır. Yazının içindeki herhangi bir konuyu daha kapsamlı anlattığınız bir metin varsa o metne iç link eklemek, okuyucunun da merakını gidermesini sağlar. Örneğin, SEO Hakkında Detaylı Bilgiler başlıklı bir yazı yazdınız diyelim başka bir metin ise SEO Nedir? Olsun. SEO’nun ne demek olduğunu bilmeden detaylı bilgilere ulaşmak pek işinize yaramayacaktır. Bu metinde SEO Nedir? Başlıklı konuya yapacağınız yönlendirme ile gerçekten bu konuya hâkim olduğunuzu kanıtlar ve ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla gezinmesini sağlarsınız. Google için sitede kalma süresi de çok önemlidir. Bunu göz ardı etmeden iç link yapmak sıralamanızı daha üste taşır.
GÖRSEL UYUM
Her şey metin yazmakla bitmiyor. Estetik diye bir gerçek var! Metninizi görsel ile desteklemek hafızalarda daha fazla kalmanıza yardımcı olacaktır. Anahtar kelimeleri görsel açıklamasında/ isminde de geçirmeye dikkat edin. Alt metin kısmında da anahtar geçirdiğiniz takdirde işlem tamam! Google’ın hem metin hem de görsel aramasında yükselmeniz için bu tavsiyelere uymanız iyi olacaktır. Eklediğiniz görsel sayesinde metniniz daha fazla okunabilir. Sayfanız daha çok ziyaretçi toplayabilir.
HERKESİN KULLANDIĞI ANAHTAR KELİMELERDEN KAÇININ
Konu ile alakalı olarak seçtiğiniz anahtar kelimenin rekabeti yüksekse hiç bulaşmayın. Ben iddialıyım, rekabet diğer adım, SEO benden sorulur diyorsanız da siz bilirsiniz. Uzun anahtar kelimeler arasından rekabeti düşük olanları seçerseniz yükselme şansınız bir nebze daha artacaktır.
ANAHTAR KELİMEYE BENZER KELİMELER KULLANIN
Google yalnızca anahtar kelimeleri sevmez. Metninizde anahtar kelimeyle alakalı, bağlantılı yahut eş anlamlı kelimeler kullandıysanız bunlarla uyumlu aramalarda da ön sıralarda görülebilirsiniz. Anahtar kelimenizle ilişik kelimeyi bulmak için Google anahtar kelimenizi aratıp sayfanın en aşağısında ilgili aramalar kısmını göreceksiniz. Karşınıza çıkan arama örneklerini metninize dahil etmek ve anahtar kelimeyi desteklemek iyi bir ilerleyiş sağlar. Google’ın verdiği ipuçlarını görmezden gelmek, üst sıralara çıkmanızı zorlaştırır. Bu sebeple en ufak ayrıntıyı dahi dikkate almanızı öneririz.
コメント